×
Webshop for private

Bejstrup Maskinstation, Ovethi og Mitas tester verdens bredeste dæk

Januar, 2015

Kan en stærk traktor, der normalt kører på tvillinghjul, når den arbejder, klare sig på enkelthjul – der til gengæld er 1,25 m brede pr. stk.? Bejstrup Maskinstation, A/S Ovethi og Mitas har sat sig for at finde ud af det…

Bejstrup Maskinstation, der ligger ved Brovst i Nordjylland, er en alsidig virksomhed, som beskæftiger sig med bl.a. maskinstations-, entreprenør- og transportarbejde. Til at løse opgaverne har virksomheden en moderne maskinpark og på årsbasis 130 medarbejdere med stor erfaring til at løfte opgaverne i marken.

 

Bejstrup1

Kim Kold Kristiansen, der er medejer af Bejstrup Maskinstation, foran den ca. 16 tons tunge New Holland T9060, der er en af maskinstationens mange maskiner.

 

16 tons, 630 HK – og 5,30 m i bredden

En af de mange maskiner i Bejstrups maskinpark er den knækstyrede New Holland T9060, der vejer ca. 16 tons og har 630 HK. Normalt har traktoren en bredde på 5,30 m, når den med original montering med tvillinghjul 900/60R38 og 800/70R38 skal arbejde enten i marken med dybdeharvning eller på det lokale kalkværk, hvor den fjerner og flytter jorden, så man kan komme ned til den underliggende kalk.

Det er dog ikke helt ligetil at komme rundt med en maskine af denne størrelse. Der er især udfordringer, når den skal over Aggersundbroen, eller når der er tæt trafik. Enten skal den med meget jævne mellemrum køre ind i rabatten mellem skelpælene for at give bilerne plads – eller også skal den styre uden om de tidspunkter, hvor der er trafik.

 

Bejstrup2

Traktoren fylder normalt ca. 5,30 m i bredden, når den er monteret med tvillinghjul. I øjeblikket tester Bejstrup Maskinstation, A/S Ovethi og Mitas dog, hvordan den arter sig med et smallere set-up. Selvom det er verdens bredeste traktordæk på 1,25 m, så kommer traktorens samlede bredde helt ned på 3,70 m. Kurt Harbo (t.h.) fra S.D. Kjærsgaard har solgt den store New Holland-traktor til Bejstrup Maskinstation, hvor Kim Kold Kristiansen (t.v.) er medejer.

 

Verdens bredeste dæk – men ned på 3,70 m

A/S Ovethis salgsdirektør Palle Beiskjær, der har mere end 30 års erfaring inden for salg af dæk til landbruget, har derfor sat sig for at teste, om der er andre muligheder. Han har således fundet et dæk – intet mindre end verdens bredeste traktordæk - der normalvis anvendes til mejetærskere, og sat det på traktorens aksler. Dækket, der er af typen Mitas 1250/50 R32 SFT, er 1,25 m bredt, har en diameter på 2,05 m og er monteret på en 32 tommer fælg. Trods monteringen af de brede dæk kommer traktorens samlede bredde helt ned på 3,70 m, hvorved den store New Holland-traktor har meget nemmere ved at køre på vejene i løbet af dagen, når den skal fra ét sted til et andet.

Bejstrup4


Kan dækket klare træk og vrid?

Palle Beiskjær (t.h. herover) anslår, at testen af de store Mitas-dæk kommer til at løbe over 2-3 år – indtil man har høstet den dokumentation, man har brug for.

Både Kim Kold Kristiansen (i midten herover), der er medejer af Bejstrup Maskinstation, Kurt Harbo (t.v. herover), der er salgschef hos S.D. Kjærsgaard og har solgt traktoren til maskinstationen, samt Palle Beiskjær fra Ovethi, er spændte på, hvordan det store dæk vil klare testen. Det interessante bliver først og fremmest at se, hvordan dækket kan klare træk og vrid fra den stærke New Holland-traktor med kun 0,8 bar lufttryk i dækket. Vil dækket ”vandre” på fælgen? Kan det samlet set smallere set-up løse opgaven? ”Vi glæder os i hvert fald til at følge det over tid, for det er et fantastisk flot set-up,” siger Kurt Harbo fra S.D. Kjærsgaard.

 

Bejstrup3


Dæk skal matche behov og arbejdsopgaver

Bejstrup Maskinstation har samarbejdet med Ovethi i de sidste 25-30 år. ”Det var Ovethis idé at teste dækket, og den var vi med på, for vi har ikke noget at tabe – kun noget at vinde,” forklarer Kim Kold Kristiansen. ”Vi synes, at formidlingen af dæk er rigtig vigtig i forhold til, at vi kan få mest muligt ud af de dæk, vi bruger. Vi kører jo temmelig mange km hvert år og bruger tilsvarende mange dæk. Derfor synes vi, at det er spændende at tale med dækfolk, som kan hjælpe os med at optimere vores forretning og vælge de dæk, der er de bedste til præcis de formål, de skal anvendes til. Dæk-brandet er for os ikke vigtigt i sig selv – det er dækkets evne, der er afgørende – i forhold til den type arbejde, det skal udføre.”

 

 

 

Spørg os -
vi kontakter dig

Ønsker du at blive kontaktet, kan du skrive dit navn og telefonnummer i felterne herunder. Så kontakter vi dig hurtigst muligt!