×
Webshop for private

Hvordan forstår jeg EU-mærkatet?

Fra november 2012 skulle alle dæk være påført et EU-mærkat. På mærkatet kan du aflæse dækkets sikkerheds- og miljøegenskaber. Se evt. www.dæklabel.dk for yderligere information om ordningen. 

EU-mærkatet er opdelt i tre felter, og du læser det således: 

Øverst til venstre: Rullemodstand (brændstoføkonomi):

Ved reduceret rullemodstand spares brændstof, hvilket er ensbetydende med mindre CO2-udslip. Klasse A dæk har den bedste brændstoføkonomi, og for hver klasse ned til G øges brændstofforbruget med ca. 0,1 liter pr. 100 kørte km for en bil, der kører ca. 15 km/t pr. liter. Kategori D benyttes ikke. 

Øverst til højre: Vejgreb i vådt føre (bremseegenskaber):

At sikre vejgreb i vådt føre er helt afgørende for sikker kørsel. Egenskaberne er opdelt i klasserne A (grøn) til G (rød), hvor kategorierne D og G ikke benyttes. Bremselængden mellem et dæk i klasse A og et i F vil være mindst 18 meter!

Nederst: Angiver eksternt støjniveau i decibel (dB):

Den eksterne støj, der måles i decibel (dB), er støjniveauet fra dækkene uden for kabinen. Jo flere af ringene, der er tegnet op på dækmærkatet, jo højere et støjniveauet i decibel.

 

EU Daeklabel W300px

EU-mærkatet - se forklaring ovenfor

 

VIGTIGT!

Det nye dækmærkat informerer forbrugeren om tre kriterier: Vejgreb i vådt føre, rullemodstand og støjniveau. Udover disse tre kriterier er der mange andre faktorer, der spiller ind, når man skal vælge et førsteklasses døk, fx aquaplaning, kørselsstabilitet, styrepræcision, levetid, bremseevne og vinteregenskaber. Det er derfor fortsat vigtigt, at du - udover EU-mærkaten - holder dig orienteret om resultaterne fra de mange dæktests, der kontinuerligt foretages. 

Skaermbillede 2015 01 05 Kl 134217

(Kilde: Continental).  


Spørg os -
vi kontakter dig

Ønsker du at blive kontaktet, kan du skrive dit navn og telefonnummer i felterne herunder. Så kontakter vi dig hurtigst muligt!