×
Webshop for private

E-HANDEL: Opråb til dækbranchen og forbrugerne

Onsdag d. 9. oktober 2019

 

Der er ulige konkurrence på handlen med dæk i Danmark. For når man køber et dæk på en webshop et sted uden for Danmark, pålægges det ikke det miljøgebyr på bortskaffelse af dæk, som dæk solgt i Danmark ellers gør. Derfor kan virksomheder i andre lande sælge dæk billigere på det danske marked end de danske forhandlere; og dét er ulige konkurrencevilkår, mener bl.a. A/S Ovethi, der derfor har sat sig for at gøre noget ved problemet, så danske forbrugerne sikres så lave dækpriser som muligt.

- Når et dæk sælges til en kunde i Danmark, betaler forhandleren et miljøgebyr, der går til korrekt bortskaffelse af brugte dæk. Dette sker helt automatisk – bare ikke, hvis dækket kommer til Danmark via køb på en udenlandsk webshop, forklarer Lars Schmidt, der er økonomi- og driftsdirektør hos A/S Ovethi, en af landets største dækgrossister. – Det er et helt tydeligt hul i lovgivningen, der i øjeblikket koster vores virksomhed i omegnen af 5% af omsætningen hvert år, understreger han. - Og det betyder ulige konkurrence både for os og for den danske dækbranche generelt. 

LAS

Det er den stigende markedsføring af udenlandske dæk-webshops i Danmark, der falder bl.a. A/S Ovethi for brystet: - Vi mærker det stigende netsalg fra udlandet, og det skaber ulige konkurrence for os. Problemet er, at man ikke kan identificere dæk, der er købt på en udenlandsk webshop – for dækkene mærkes ikke. Derfor er der ingen, der har styr på disse dæk – de findes simpelt hen ikke i statistikkerne nogen steder, siger Lars Schmidt, der også sidder i bestyrelsen hos Dækspecialisternes Landsforening, der ligesom A/S Ovethi er trætte af hullet i lovgivningen. 

Ifølge Lars Schmidt mister A/S Ovethi salg til en del kunder, der ønsker deres faktura tilsendt via et tysk kontor for at spare miljøgebyret. Drejer det sig om lastbildæk, vil gebyret være fx 7.500 kr. for 100 dæk, idet gebyret her er 75 kr. pr. dæk. – Vi oplever simpelt hen, at store kunder ikke vil handle med os, da de kan købe deres dæk billigere på udenlandske webshops, der ikke pålægges miljøgebyret.  

- En udfordring er samtidig, at slutbrugeren ofte ikke kan gennemskue, at vedkommende køber dæk i udlandet, hvorved dækket – selvom det kommer til Danmark – ikke bidrager til bortskaffelsesgebyret. Det gælder også fx landmænd og vognmænd, der måske handler i god tro på nettet, siger Lars Schmidt. Han understreger, at både A/S Ovethi selv og mange andre dækforhandlere også sælger dæk på nettet, men at dækkene her selvfølgelig bliver registreret i miljøordningen og betaler miljøgebyret.

- Vi støtter naturligvis nethandlen med dæk, for det er uden tvivl en handelsform, der er kommet for at blive – også for os. Det er udelukkende miljødelen, vi er ærgerlige over. Vi i dækbranchen bør informere både private og erhvervsliv om hullet i lovgivningen, for jo flere, der er med til at betale, desto lavere kan gebyret blive og dermed give forbrugerne billigere dæk, konkluderer Lars Schmidt.

Der er miljøgebyr til bortskaffelse af dæk på alle dæk solgt i Danmark via danske dækforhandlere. Jo større dæk, jo højere gebyr: 225 kr. på 24’ og derover (fx traktordæk), 75 kr. på 19,5-24’ (fx dæk til lastbiler) samt 10 kr. på op til 19,5’ (fx personbiler og motorcykler).


(Pressemeddelelse udsendt d.d.).





Spørg os -
vi kontakter dig

Ønsker du at blive kontaktet, kan du skrive dit navn og telefonnummer i felterne herunder. Så kontakter vi dig hurtigst muligt!